Volum 35  Núm. 4  2023
Articles especials
Desembre de 2017
Desmuntant mites: el flushing per corticoides és una reacció al·lèrgica

Teresa Dordal Culla, Blanca Andrés, Victoria Cardona, Olga Esteso, Nora Hernández, Estrella Llamas, Núria Moreno, Gustavo Perdomo, Paula Ribó, Maria Rueda, Ramon Lleonart Bellfill.

Resum

En alguns pacients l´administració de corticoides (sobretot per via parenteral) s´associa amb l´aparició d´eritema facial, cervical anterior i/o toràcic hores després de l´administració. El quadre es limita espontàniament sense medicació en la gran majoria de casos, amb una mitjana de temps fins a la resolució de 72h. Mai no s´ha evidenciat sensibilització al·lèrgica mitjançant proves in vitro ni cutànies. S´ha de considerar con un efecte secundari de mecanisme no al·lèrgic i, per tant, no procedeix estudi al·lergològic. Seria aconsellable advertir els pacients de la possibilitat que aparegui aquest tipus de reacció adversa.

http://www.butlleti.cat/ca/Vol35/iss4/7

file_downloadDescarregar
Open Acces

Aquest article es distribueix sota els termes de la llicència de Creative Commons Reconeixement NoComercial-SenseObraDerivada​.

Els autors que publiquen en el Butlletí mantenen el dret de copyright sobre els seus articles i permeten que aquests siguin difosos lliurement. Això permet a tothom reproduir l’article mentre es respectin la atribucions d’autoria i detalls de citació.


Més populars Més Populars
Open Acces Open Acces

Butlletí de l'Atenció Primària de Catalunya
està distribuïda sota una llicència de Creative Commons Reconeixement NoComercial-SenseObraDerivada​.


Els treballs que els autors volen publicar al Butlletí han de ser enviats electrònicament fent servir el sistema d’enviament disponible a la web.
Els manuscrits poden enviar-se en català o castellà.


keyboard_arrow_up